Sunčeva energija kao obnovljivi izvor energije postaje sve interesantnija i najvećim se djelom iskorištava putem fotonaponskih elektrana, dok su toplinske sunčane elektrane u Hrvatskoj još uvijek vrlo slabo zastupljene. U drugim zemljama EU situacija je nešto povoljnija.

Svako kućanstvo može biti proizvođač električne energije za vlastite potrebe, a višak može ponuditi tržištu.

Da biste to mogli morate ishoditi dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti proizvodnje električne energije koju u Hrvatskoj izdaje HERA. Osim toga morate sklopiti ugovor o korištenju mreže s HEP-ODS-om ili nekim drugim opskrbljivačem i osim toga zadovoljiti traženu proceduru i ispuniti tražene zahtjeve što se čini prilično kompliciranim.

Povrh svega u ovom trenutku stvaranje vlastite elektrane je financijski velik zalogaj.

Ovisno o kapacitetu elektrane, na obiteljske kuće se u prosjeku instaliraju elektrane od 10 kW, što je trošak koji može dosegnuti i 40 tisuća eura.

Investitorima koje zanima proizvodnja električne energije i postavljanje fotonaponskih modula na TREX kuće to možemo omogućiti.

Fotonaponski moduli našeg partnera proizvedeni su sa 60 sunčanih ćelija u tehnologiji polikristaliničnog silicija dimenzija 156 x 156 mm.

Enkapsulacijski polimer s visokim postotkom gela jamči iznimno dobra optička svojstva i trajnost proizvoda. Zaštitna folija omogućava izvrsnu zaštitu od atmosferskih utjecaja poput vlage i degradacije zbog UV zračenja, dok je staklo besprijekornih optičkih i mehaničkih svojstava sa antirefleksivnim gornjim slojem čime se dodatno povećava prinos energije. Sve navedeno jamstvo je besprijekornog rada fotonaponskih modula tijekom očekivanog životnog vijeka koji je dulji od 25 godina.

Kada biste na TREX kuću ostavili 18 fotonaponskih modula odnosno panela dobili biste elektranu kapaciteta 5 kW, što bi za Vas kao investitora bio trošak od oko 10 tisuća eura. Naravno uz uvjet da viškove ne biste pohranjivali u baterije. U tom slučaju računajte sa troškom od oko 25 tisuća eura.

Kad ćete uloženo vratiti, prije svega ovisi o godišnjoj proizvodnji vaše elektrane i na koji ste način financirali čitavu priču – gotovinom ili bankovnim kreditom.