Graditeljstvo i građenje prisutni su od kako je čovjeka. S vremenom naša “skrovišta” i “utočišta” koje zovemo domovi mijenjala su materijale, oblik, veličinu i način izgradnje, sporo ali konstantno. Sada, u drugom desetljeću 21. stoljeća svjedočimo inovaciji koja gradnju naših domova čini lakšom, jednostavnijom, jeftinijom i bržom nego ikad prije.

 

Modularna gradnja

Nakon klasičnog načina građenja opekama, ciglama i betonskim blokovima koji su bili standard veći dio povijesti te montažne gradnje koja je uvelike ubrzala proces gradnje posljednjih godina, modularni način zbog svojeg dodatnog utjecaja na brzinu i jednostavnost gradnje možemo shvatiti kao 3. generaciju građenja objekata.

Iako pri prvom susretu s ta dva pojma često može biti nejasno u čemu se to točno razlikuju, bitno je imati na umu sljedeće;

A) Montažna gradnja podrazumijeva izradu gotovih unutarnjih i vanjskih zidova, segmenata podova, dijelova stropova te krovne konstrukcije u samom proizvodnom pogonu. Slijedi njihovo individualno dopremanje, sastavljanje i dovršavanje na samom gradilištu. 

B) Modularna gradnja također uključuje izradu gotovih zidova, podova i stropova u proizvodnom pogonu, ali i njihovo sklapanje u jedinstvene module. Uz osiguran transport i brzu montažu, odnosno montiranje na samom gradilištu, ubrzava proces i snižava troškove kupca.  

Modul = građevinska jedinica, najčešće kvadratnog ili kockastog oblika, koja sadrži ugrađen pod, strop, te vanjske i/ili unutarnje zidove. 

Gradnja modularnim načinom, odnosno takozvanim “kockicama” ujedno ima i posebnu čar jer na svoj način u nama pobuđuje kreativnost koju smo imali kao djeca, gradeći impresivne kuće iz snova sjedeći na hrpi kockica. 

Trex Living System standardizirani stambeni moduli

Dakle, razlika između montažne i modularne gradnje je jasna, no mogu li se stvari dodatno pojednostaviti i ubrzati unutar samog modularnog načina gradnje? Ukratko, mogu, a upravo je to jedan od ciljeva Trex Living Systema. 

Trex stambene module dizajnirali smo i projektirali na način da prije svega budu standardizirani, što nama kao proizvođaču omogućuje bržu i povoljniju proizvodnju, odnosno nižu cijenu proizvoda, a osobi koja planira svoj dom što jasniju viziju budućeg doma.

Zahvaljujući standardizaciji, Trex stambene module proizvodimo u dvije veličine, a svaki od modula već sadrži sve potrebne instalacije, izolacije, rasvjetu, grijanje, stolariju, fasadu, pa čak i temeljnu boju unutarnjih zidova. Štoviše, naš bazni modul na gradilište dolazi s već ugrađenom kuhinjom sa svim uređajima i potpuno namještenom kupaonicom.

 

Prednosti modularne gradnje – posebice standardizirane modularne gradnje

Prednosti modularne gradnje i modularnih kuća u odnosu na druge metode građenja i više su nego očite.

  1. Jednostavnost samog planiranja i konfiguracije životnog prostora dovedena je do razine “igranja kockicama”. 
  2. Brzina, kako proizvodnje, tako i montaže gotovih i u potpunosti opremljenih modula na samom zemljištu omogućuje nam nikad brži i oblik “građenja” bez stresa.
  3. Niže troškove proizvodnje, a samim time i niže cijene kuće.
  4. Mogućnost jednostavnog i brzog povećanja i smanjenja životnog prostora dodavanjem ili oduzimanjem stambenih modula.
  5. Mogućnost lakog razdvajanja i premještanja kompletne kuće ili nekih njezinih dijelova na novu lokaciju.

Gotove Trex Living System modularne kuće kao primjeri mogućnosti modularne gradnje

Mogućnosti gradnje modularnim načinom zaista su beskrajne, a neke od primjera modularnih kuća možete pronaći u našoj ponudi.