Kod projektiranja TREX kuće vodili smo računa o tome da njena unutrašnjost prima optimalne količine dnevne, sunčeve, svjetlosti jer je jasan njen pozitivan utjecaj na one koji borave u prostoru osvjetljenom danjim svjetlom. I ne samo to. Dnevna svjetlost daje poseban ugođaj domu, utječe na njegovu estetiku i dojam veličine.

Kada su prozori i vrata u današnjoj, modernoj arhitekturi u pitanju, oni su uglavnom jasnih, ravnih linija i prate modernizam koji graditeljstvo diktira.

Kako je TREX kuća upravo takva birali smo i takvu stolariju.

Danas na tržištu osim drvene stolarije postoje i druge opcije. Mi smo se odlučili za PVC i ALU stolariju.

PVC stolarija je tzv. plastična stolarija budući da je njen osnovni dio profil od polivinil klorida, što je vrsta plastike. Smatra se da je takva stolarija trenutno najbolji izbor između uloženog i dobivenog, jer njena kvalitetna izolacijska svojstva znače uštedu energije, a time i uštedu novca.

Proizvođači pri izradi profila dodaju aditive kako bi dodatno poboljšali svojstva polivinil klorida – bjelinu, glatkoću površine, bolju otpornost na UV zrake, elastičnost, udarnu čvrstoću… Zbog toga smo s osobitom pozornošću vodili računa i o tome čije ćemo profile ugrađivati.

PVC profili se razlikuju po broju komora, broju brtvi, dubini ugradnje te debljini vanjske stijenke profila.

Broj komora sa većom ugradbenom dubinom ima bolja izolacijska svojstva od sustava sa manjim brojem komora i manjom dubinom ugradnje profila. Njihov cilj je smanjiti razmjenu topline stvaranjem zračnog jastuka. Minimalni broj njih može biti 3, a najveći do 8.

U TREX kuće ugrađujemo PVC stolariju proizvođača profila Inoutic Deceunick, koja ima 6 komora, sa ugrađenim troslojnim staklom koje značajno utječe na kvalitetnu zvučnu izolaciju kuće.

To je i više nego optimalni profil, koji će se zaštititi od smrzavanja do – 50 stupnjeva Celzijevih i više. Ovakva stolarija potrajat će tri-četiri desetljeća.

Za razliku od nje ALU stolarija je dugoviječnija, bolja za podneblja s blagom klimom, ali i značajno skuplja pa je ima smisla odabrati ukoliko je proračun za gradnju kuće nešto veći.

Aluminijski profili svojom čvrstoćom osiguravaju statičku stabilnost ugrađenih elemenata, izuzetno su lagani, imaju visoku zvučnu i termičku izolaciju.

U TREX kuće ugrađujemo ALU stolariju Termo 85 S plus. Riječ je o seriji prozora i vrata koja ispunjava i najstrože kriterije u pogledu energetske učinkovitosti. Pruža dobru termičku i zvučnu izolaciju, a osim toga je ekološki opravdana jer se radi o materijalu prirodnog porijekla kojega je moguće u potpunosti reciklirati.

Kada ćete prilikom kupnje TREX kuće odlučivati o vrsti stolarije – da li PVC ili ALU morate se zapitati koliko cijena utječe na odabir te koliko vam je važna ekološka komponenta.