Dizalice topline su uređaji koji zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti spadaju u obnovljive izvore energije.

One izvlače toplinu iz okolnog zraka te ju putem izmjenjivača topline predaju vodi koja potom cirkulira pojedinim potrošačima sustava (podno grijanje, radijatori, ventilokonvektori…) te prenosi toplinu na prostor.

Sustav se sastoji od vanjske jedinice koja je vizualno identična onoj klasičnog klima uređaja, a njen je zadatak da preuzme toplinu iz okolnog zraka te ju podigne do temperature koja je dovoljna za zagrijavanje interijera. Ta toplina se prenosi do unutarnje jedinice izoliranim bakrenim cijevima gdje se u izmjenjivaču topline predaje vodi. Zagrijana voda odlazi do potrošača te zagrijava prostor.

Zanimljivo je da dizalica topline čak i pri temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C, čime je zajamčeno funkcioniranje sustava bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu.

Osim grijanja, dizalica topline sposobna je i hladiti prostor, ako su ugrađeni potrošači koji mogu hladiti prostor (podno/zidno/stropno grijanje ili ventilokonvektori).

Najveću efikasnost dizalice topline postižu na objektima visokog stupnja termo izolacije, gdje je gubitak topline iz prostora najmanji.

Jedna dizalica topline može pokriti objekte od 40 do 400 m2, zavisno o jačini sustava koji investitor odabere.

Kako je riječ o obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti, realno je da je početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sustave grijanja.

Povrat investicije u sustav dizalice topline u prosjeku iznosi sedam godina. Okvirni utrošak električne energije za dobro izolirani objekt površine 120 m2 na jugu Hrvatske tijekom zimskim mjeseci iznosi između 110 i 130 kn. Sličan objekt na kontinentu utrošit će dvostruko više struje.