U pokaznu Trex kuću ugrađujemo jedan novi, inovativni sustav grijanja i hlađenja kako bismo testirali niskotemperaturni sustav izmjene topline. On primarno radi na principu toplinskog zračenja dvaju tijela različitih temperatura (Stefan-Boltzmann-ov zakon).

Kod ovog sustava primarni oblik izmjene topline je ugodno toplinsko zračenje površine stropa, koje je usmjereno prema površini poda. Prilikom procesa stropnog grijanja, toplinski tok je usmjeren od toplijeg tijela prema hladnijem – od stropa prema podu. Ovaj princip izmjene topline je isti kao kad Sunce grije Zemlju. Upravo je to razlog zašto je površinsko grijanje ugodno za ljude. Brzo postizanje osjećaja ugode, odlična usklađenost s ekološkim sustavima za grijanje kao što su dizalice topline, veća efikasnost uložene energije odnosno manja potrošnja energije velike su prednosti ovog sustava. I ne samo to. Ono što je bitno sustav je oku nevidljiv jer se nalazi u stropu, ne troši prostor kao što to slučaj sa sustavima grijanja na radijatore, ne generira suhi zrak i prašinu što je osobito bitno za zdravu atmosferu u domu. Ovaj način grijanja stvara ugodnu, prirodnu mikroklimu.

Da bi se postignuo optimalan rezultat ovim sustavom grijanja prostor u kojega se ugrađuje mora imati dobre toplinske karakteristike što će reći male toplinske gubitke. Kuća mora biti dobro toplinski izolirana, što svaka Trex kuća jest. Ovaj sustav grijanja i hlađenja funkcionira zahvaljujući polietilenskim (PE), Variomodular, cijevima kroz koje kao grijači medij struji voda. Mreža tih cijevi ugrađena je na poleđini biološki i građevinski provjerenih Fermacell ploča. Montaža ovog sustava je vrlo jednostavna i brza i to je još jedna njegova prednost.

Ono što je osobito zanimljivo je da ovaj sustav ima i funkciju hlađenja prostora. Njime postižete ugodno i zdravo klimatizirane prostore, bez propuha, zujanja klima uređaja i bez bakterija iz loše održavanih klasičnih klima uređaja. Osjećaj hlađenja koji se postiže jest kao da ljeti uđete u kuću stare kamene gradnje ili kakav podrum.